De wonderlijke wereld van kindertekeningen begrijpen

De wonderlijke wereld van kindertekeningen vertelt ons zoveel! Het is alleen nodig deze te ontcijferen. Kinderen hebben het vaak moeilijk om over hun eigen leefwereld in woorden te communiceren. Daarom maken kinderen zo graag tekeningen. Dit is voor hen een manier om vat te krijgen op hun realiteit. Stuur me een tekening met het geslacht en leeftijd van je kind door en je krijgt een analyse terug.

Praktisch:
Een lezing kost 45€, waar je 2 à 3 pagina’s uitleg krijgt toegestuurd.

Analyse kindertekening

Symboliek Schildpad

Een schildpad is een dier dat in het water en land leeft. Hij is goed geaard zowel van karakter als in de vorm van het contact met Moeder Aarde. In deze tijd waar alles alleen maar sneller moet gaan, is je weg kwijtraken heel gemakkelijk.

Dus omdat dit kind een schildpad heeft getekend, denk ik dat voor haar de dingen soms wat te snel gaan. Dat ze soms wat tijd nodig heeft voor zichzelf en soms nood heeft om even stil te staan bij bepaalde dingen.

Bladindeling

De schildpad is mooi centraal getekend. Kinderen tekenen meestal in het midden van het blad, hetgeen wat voor hen in het oog moet springen. Wat voor hen belangrijk is en waar de tekening moet over gaan.
Aangezien ik buiten de hartjes, alleen de schildpad zie, denk ik dat dit kind daar haar focus heeft willen op leggen. Voor haar was de schildpad op dit moment het belangrijkste.

Grondlijn

In deze tekening zie ik geen grondlijn. Vanaf 7 jaar tekenen de meeste kinderen er een. Een grondlijn laat zien hoe vast het kind met zijn voetjes op de wereld staat.

Lijngebruik

Lijngebruik geeft veel informatie over de persoonlijkheid van iemand.

Ik zie veel ronde vormen, ronde vormen geven een gevoel van warmte en ontspanning. Ik denk dat dit meisje zich op het moment van tekenen goed ontspannen voelde en ik voel in de tekening dat ze van haar ouders, en broer de warmte krijgt die ze nodig heeft.

Hartjes

Kinderen tekenen veel en graag hartjes zeker bij mensen of dieren. Symbolisch voor ‘ik heb je lief, ik hou van jou‘.
Ik tel er ook 20, zou het kunnen dat het meisje met 20 kinderen in de klas zit?
Hartjes worden ook getekend wanneer kinderen op zoek zijn naar hun plek in de groep. Het erbij horen, aardig gevonden worden is belangrijk. Er is een wens tot verbinding.
Ik vraag me af, of dit meisje zich soms wel goed voelt binnen de klasgroep. Zou het kunnen dat ze wat nood heeft om erbij te horen?

Cirkelvormen

In deze tekening zie ik een zeer duidelijke cirkelvorm. De schild van de schildpad. Kinderen die cirkels tekenen, zijn meestal kinderen die graag even wat rust willen en op hun eigen manier wanneer het voor hun veilig voelt, uit hun cirkel (schulp) komen gekropen. (‘Circle of Trust’. Ik zit zin mijn cocon. Ik ben hier en jij erbuiten!).

Over het algemeen zie ik enkel ronde vormen terugkomen in deze tekening. Dat zijn meestal kinderen die vanuit hun gevoel handelen.

Kleurgebruik

Ik zie veel zwart in de tekening. Zwart is eigenlijk geen kleur. Het zijn alle kleuren maar je ziet ze niet. Verbergen van gevoelens. Ik denk dat zij het soms wat moeilijk heeft met het uiten van haar emoties. Zwart is ook de kleur van afstandelijkheid. De schild van de schildpad is dik zwart omlijnt. Dus aangezien een schild betekent dat ze een harde buitenkant heeft, denk ik ook dat dit meisje soms “wat van zich afbijt”?

De schildpad heeft ook veel groen. Groen is de kleur van hoop, van het hart. Opnieuw komt de symboliek van de schildpad hier weer bij. Opnieuw zie ik dat dit kind in haar kern een zeer lief en zachtaardig meisje is, maar door de dikke zwarte lijnen er omheen, zich soms wat graag op afstand houdt. Dat ze stevig in haar schoenen wil staan, maar dat, dat op bepaalde momenten het moeilijker is voor haar.
Ook is groen de kleur van een nieuw begin. Op de achterkant staat haar geboortedatum geschreven. Zij tekende deze tekening dus ook niet lang na haar verjaardag. Wat kan wijzen op een nieuwe levensfase.

Geel is de kleur van warmte, maar ook van jaloezie. Dus opnieuw hier de symboliek van de schildpad. Een warme kern en een stevig schild. Zou het misschien ook kunnen zijn dat ze soms jaloers is op iets of iemand? Want groen en geel kan wijzen op een vorm van jaloezie?

Heb je nog vragen?

Contacteer mij gerust! Ik help je graag verder.

Scroll naar top